Plačete pri krájaní cibule? Väčšina ľudí ju krája zle

Problém s nepríjemným pálením očí pri krájaní cibule pozná takmer každý. Jeden by si preto pomyslel, že kedykoľvek používate pri varení túto obľúbenú zeleninu, musíte sa zmieriť so slzavým údolím. To ale nie je pravda. Nebojte, ide to aj inak. Vyskúšajte naše triky, vďaka ktorým nakrájate cibuľu raz dva, a riziko podráždenia očí od cibule tak znížite na minimum, alebo sa ho dokonca zbavíte úplne.

Cibuľa je pre našu kuchyňu typická. Nie je sa tak čomu diviť, že sa s ňou pri varení stretáva väčšina z nás skoro každý deň. Ako ale zamedziť nepríjemnému páleniu očí a slzeniu, s ktorým sa počas prípravy obľúbených jedál musíme väčšinou zápasiť? Vyskúšajte nasledujúce triky, ktoré vám pomôžu sa vyhnúť slzám pri krájaní cibule raz a navždy.

Prečo pri krájaní plačete?
To, že cibuľa dráždi oči je známy fakt. Prečo ale to tak je? Krájaním sa totiž naruší štruktúra cibule, z ktorej potom začne vytekať šťava. Práve z tej sa začnú uvoľňovať do vzduchu sírne plyny, ktoré sa po spojení s vlhkosťou vzduchu premieňajú na propanol, sírovodík a kyselinu sírovú. Tie potom dráždia slzné kanáliky v očiach. Výsledkom je, že oči z týchto výparov pália a slzia.

Zapnite digestor, otvorte okná a zatvorte ústa
Aby ste zabránili silnému dráždeniu očí, vyskúšajte jednoduchú metódu, ktorá spočíva v zapnutí odsávania na digestore a otvorení všetkých okien v kuchyni. Výpary z cibule budú mať kadiaľ unikať a ich menšie množstvo bude oči menej dráždiť. Pomôcť môže aj to, keď počas krájania cibule budete mať zatvorené ústa, aby sa k vám nimi nedostávali ďalšie sírne plyny.

Naostrite nôž a namočte doštičku do octu
Platí, že čím ostrejší nôž budete pri krájaní cibule používať, tým rýchlejšie vám to pôjde, takže budete plakať menej. Navyše je dobré postrážiť aj to, aby sa vám cibuľa počas krájania čo najmenej rozpadala, než sa vám podarí ju nakrájať do samotných kociek. Čím menej bude narušená štruktúra cibule, tým menej dráždivých látok sa do vzduchu uvoľní. Ďalším dobrým spôsobom, ako zmiernite pálenie očí, je namočiť doštičku a nôž do octu. Ocot uvoľňované slzotvorné enzýmy účinne neutralizuje.

Varte vodu a zapáľte sviečku alebo horák
Slzeniu očí sa vyhnete, keď pred krájaním cibule umiestnite vedľa dosky zapálenú sviečku alebo v blízkosti cibule zapnete plynový horák. Plameň zabráni dráždivým látkam z cibule, aby sa dostali do vašich očí. Podobne a rovnako účinne funguje aj metóda s horúcou vodou. Dajte na sporák blízko dosky s cibuľou hrniec, v ktorom dajte variť vodu. Vodná para z hrnca dokáže zachytiť aj cibuľové výpary.

Cibuľu dajte do chladu
Jedným z pomerne známych trikov, ktorý účinne zmenšuje množstvo sírnatých plynov uvoľňujúcich sa z cibule, je chladenie. Dajte ju preto olúpanú na niekoľko minút do mrazničky. Navyše cibuľu je dobré skladovať bez šupky aspoň pár hodín v chladničke. Ďalšou možnosťou je už pokrájanú cibuľu znovu poriadne opláchnuť pod studenou tečúcou vodou. Oplachovanie cibule počas procesu krájania niekoľkokrát zopakujte, dráždivé výpary tak znížite na minimum. Veľmi účinné je aj to, keď okrem cibule veľmi ochladíte aj nôž, ktorým ju krájate.

Nejnovější články

Další články autora