Skladovanie vajec vo dverách chladničky je pre všetkých rovnako samozrejmé ako východ slnka. Čo keby sme vám povedali, že ste to celý život robili zle? Odborníci sa zhodujú, že dvere od chladničky sú tým najhorším miestom. Povieme vám prečo.
Jedna z najjasnejších vecí v kuchyni je skladovanie vajec vo dverách chladničky. Dokonca aj výrobcovia chladničiek nás nabádajú, aby sme vajcia uchovávali v špeciálnych otvoroch na vajcia vo dverách chladničky. Podľa všetkého to však nie je dobrý nápad a čo viac, jedná sa o najčastejšiu chybu, ktorú v kuchyni robíme.
Nadmerné výkyvy teploty
Väčšina chladničiek má jasne určené miesto na vajcia – a to sú dvere. Odborníci však varujú pred týmto skladovaním vajec. Dôvodom sú extrémne výkyvy teploty. Kvôli neustálemu otváraniu a zatváraniu dverí chladničky dochádza v tejto oblasti k veľkým teplotným výkyvom, ktoré nie sú pre vajcia vhodné.
Kam patria vajcia?
Namiesto dverí chladničky je najlepším umiestnením pre vajcia spodné police. Usporiadajte si celú chladničku podľa teploty v nej a vaše potraviny vám dlhšie vydržia!
Do hornej police patria konzervy, syry a boxy so zvyškami jedla.
Prostredné police patria mliečnym potravinám, ako sú smotana, jogurt, tvaroh alebo mlieko. Tu je totiž ideálna teplota. Napríklad mlieko naozaj nepatrí do dverí od chladničky.
Dolná polička je ideálna pre rýchlo prechádzajúce potraviny, ako je mäso, klobásy a ryby. A tiež vajcia!
V priehradke na zeleninu by, ako názov napovedá, mala byť zelenina, ale aj ovocie ako sú hrozno alebo ďalšie bobuľovité potraviny.
Dvere chladničky: Hore by sa malo nachádzať maslo a džemy. Uprostred kečup, horčica, šalátové dresingy a olivy. Dole by mali byť nápoje, avšak okrem mlieka.
Čo štúdia hovorí?
Bolo vypozorované, že skladovanie vajec pri nízkych teplotách a ich následné ponechanie pri izbovej teplote napríklad pri varení, môže podporovať rast baktérií na škrupine, ktoré by sa pravdepodobne mohli dostať aj do vajíčka, čo by sa tak mohlo stať nezdravým pre našu konzumáciu.
Odborníci z americkej štúdie sa domnievajú, že vajcia sa najlepšie skladujú pri izbovej teplote. Skladovanie vajec pri príliš nízkej teplote, tj v chladničke, z nich môže urobiť nepožívateľné.
Hneď ako táto štúdia uzrela svetlo svetla, ľudia sa takmer vzbúrili. Odborníci potom uviedli, že skúmanie nepotvrdilo, že by baktérie zničili kvalitu vajec, ale že je to jeden z možných scenárov.